În curs de procesare...

Mach FTD - Rotitele care pun in miscare depozitul central eMAG

02.02.2016

"Atunci când eMAG, cel mai mare retailer online din România și Europa de Est, a decis că este vremea să  treacă la următorul nivel în ceea ce privește operațiunile în depozitul său central din București și să implementeze un sistem de conveioare care să răspundă nevoii de flexibilitate și otimizare a activităților logistice, furnizorul ales a fost Mach FTD.

Sistemul nervos central al operațiunilor eMAG este depozitul central, cu o suprafață totală de 26.000 mp, situat în aproierea capitalei. Aici, cele 10 echipe, care împreună însumează 270 de oameni, coordonează întreaga activitate logistică, asigurându-se că toate comenzile sunt gata de livrare către clientul final în cel mai scurt timp.

Gama de produse comercializată de eMAG este extrem de variată, de pe site putându-se comanda orice, de la ingredientele pentru cină, un  nou laptop, cărți, parfumuri, îmbrăcăminte, mobilier de grădină, scule de mână, electrocasnice până la drone și motociclete. În depozitul eMAG se găsesc aproximativ 70.000 SKU-uri, unități individuale, ceea ce înseamnă 70.000 de produse diferite și sunt depozitați aproximativ 8.000 de paleți de marfă. Zilnic sunt procesate în jur de 14.000 de comenzi, ceea ce înseamnă că se face picking pentru aproximativ 31.000 de produse.

Însă, de la intrarea produselor în depozitul central eMAG - recepție și până la livrarea coletelor la ușa clientului cu ajutorul companiilor de curierat extern sau al curierilor interni, drumul este unul complex, care necesită nu doar foarte multă organizare a fluxurilor de lucru, ci și tehnologie.

Fiecare comandă finalizată cu succes pe site-ul eMAG pune în mișcare rotițele depozitului central. Sistemul WMS emite un task ce este transmis unui operator de picking via PDA. Acesta preia produsul de pe locație, produsele ajungând apoi în zona de scanare/colectare. Acolo codurile de bare sunt scanate și apoi sunt generate documentele de livrare tip AWB, la final produsele fiind livrate echipei de încărcare.

Tehnologia, secretul depozitelor inteligente

Ritmul alert de lucru din depozit este susținut cu ajutorul tehnologiei, fie că vorbim de echipamente de manipulare a mărfurilor tip VNA, utilizate pentru picking sau transferul paleților din zona de recepție în zona de storage sau din zona de storage în zona de picking, transpalete manuale, echipamente speciale pentru manipularea “produselor albe”, scanere pentru scanarea codurilor de bare, PDA-uri care facilitează taskurile zilnice ale operatorilor din zona de picking, replenish sau încărcare, laptopuri, imprimante, camere video sau cântare electrice.

Cum obiceiurile de consum ale românilor s-au schimbat în ultimii ani și apetitul pentru achizițiile din online a crescut, activitatea eMAG s-a dezvoltat semnificativ de la an la an. Astfel, pentru îmbunătățirea fluxului operațional în depozit s-a impus necesitatea instalării unui sistem de conveioare care să permită transferul rapid al produselor dintr-o zonă a depozitului în alta. Productivitatea solicitată a fost de minim 1.500 de containere pe oră și, în viitor, este posibilă configurarea din punct de vedere hardware a sistemului pentru productivități de peste 3.000 de containere pe oră."

Mach FTD, unul dintre cei mai importanți furnizori de echipamente și soluții complete de automatizare, precum și principalul integrator de sisteme industriale pe piața autohtonă, a propus soluția hardware, reprezentată de  un ansamblu de conveioare cu zale, conveioare cu role motoare și gravitaționale, spirale pentru transportul pe verticală a containerelor cu produse și sisteme de divertare.

Astfel, sistemul de conveioare contribuie la transferul produselor din zona de recepție în zona de picking de pe platformă și de acolo către zona scanare/colectare situată în zona ground, sub platformă.

Produsele transferate sunt puse în cutii de plastic de culoare albastră, fiecare cutie având o etichetă cu un cod de bare unic de identificare.

“Din punct de vedere operațional, sistemul implementat de Mach FTD a adus beneficii importante precum simplificarea și facilitarea procesului de sortare colete, delimitarea zonei de sortare, o mai bună vizibilitate a fluxului operațional. În plus, rata erorilor de procesare este una extrem de redusă.

Suntem foarte mulțumiți de colaborarea cu Mach FTD. Au fost respectate termenele de finalizare ale comenzii (transport, montare și punere în execuție a ansamblului de conveioare)” - Marian Tudor, Warehouse Manager eMAG.

 

Soluția tehnică

Containerele sunt alimentate de la parter, de unde urca la etajul 3 al platformei prin intermediul unui conveior cu zale de plastic. La etajele 3, 2 și 1 sunt prevăzute celule de picking, în număr și configurații diferite, oferind flexibilitate mare operațiunilor de procesare a comenzilor. În momentul divertării containerelor într-o celulă de picking, pe baza codului unic de identificare citit cu un scanner, operatorul este informat automat asupra modului de procesare a comenzii. Dupa finalizarea acțiunilor din respectiva celulă de picking containerul va fi reintrodus în mod automat în fluxul principal de pe magistrală.

Sistemul de transport conține soluții de control al fluxului, de divertare, care permit o flexibilitate maximă în manipularea produselor fără deteriorarea acestora.

Pentru a vizualiza filmul creat de Mach despre implementarea Warehouse Management System la eMAG vă rugăm click pe sageata.

 

Mach FTD, specialist în intralogistică

Prin divizia Intralogistică, Mach pune la dispoziția clienților sisteme de transport pe orizontală și verticală pentru întreaga gamă de produse care cuprind: conveioare (cu bandă, cu lanț, cu role și roți, conveioare de paleți, conveioare speciale, conveioare suspendate), transport vertical (cu priză laterală, spirale, elevatoare), divertoare, rejectoare, etc.

De asemenea, portofoliul companiei include și sisteme de manipulare și sortare, sisteme de ambalare (în folie stretch, folie termocontractibilă, stații de paletizare, formatoare și sigilatoare cutii, aplicatoare de mânere, etc.)

Mach oferă soluții diverse pentru aplicațiile de logistică: sisteme de etichetare, de cântărire în flux, sisteme pentru detecția metalelor, sisteme de depaletizare și paletizare, de identificare și trasabilitate, tehnologie automată pentru depozite ce conțin vehicule cu ghidare automată, Warehouse Management Systems, soluții de picking semiautomate și automate, toate acestea permițând clienților noștri îmbunătățirirea continuă a proceselor și serviciilor.

Articolul a apărut în Revista Intermodal & Logistic, Nr 24, Decembrie 2015.