În curs de procesare...

Despre robotii industriali in procesele de fabricatie

11.06.2014

T/T       De cati ani activeaza compania (strict departamentul de roboti) pe piata din Romania?

Departamentul de roboti al companiei Mach FTD activeaza pe piata din Romania de 6 ani, timp in care am dezvoltat o gama variata de grippere (design, proiectare si executie 100% Mach FTD). Printr-un parteneriat de lunga durata cu ABB ne-am specializat in implementarea solutiilor robotizate integrate.

T/T       Care este cel mai bine vandut tip de robot pe piata romaneasca?

Produsele cu cea mai mare vanzare sunt robotii de manipulare si paletizare. Asezarea de cutii, saci, sticle, baxuri sau orice alt tip de produs pe un palet, precum si sistemele de ambalat cu robot in cutii sau tavite special confectionate reprezinta sarcini usoare daca sunt executate de un robot.

T/T       Care sunt cele mai intalnite aplicatii pe piata din Romania in care ati implementat solutiile companiei dvs.?

Aplicatiie cel mai des intalnite pe piata din Romania sunt solutiile complete de manipulare, ambalare si paletizare, acestea fiind solutia optima care asigura continuitatea si consecventa productiei la cele mai inalte standarde de calitate si siguranta.

T/T       Care sunt conditiile/cerinţele tehnice importante de îndeplinit de catre beneficiarii implementarii?

Una dintre cele mai importante cerinte este crearea unui caiet de sarcini complet si bine detaliat despre solutia dorita. Printre altele, acesta cuprinde:

-          Forma, schita, fotografii ale produselor;

-          Dimensiuni produse (pentru toate tipurile de produse);

-          Greutate (pentru toate tipurile de produse);

-          Productivitate (numarul de produse/unitatea de timp;

T/T       Care sunt chestiunile cheie privind mentenanta robotilor industriali?

Un sistem robotizat necesita revizii minime la un numar mare de ore de functionare. Recomandarea noastra in ceea ce priveste o mentenanta reusita pentru un sistem cu robot articulat este de o inspectie la 6 luni si o revizie anuala specifica atat pentru robot, gripper, cat si pentru intreaga automatizare.

T/T      Care sunt aspectele cheie pe care le vizează verificările/reviziile periodice

(garanţie/postgaranţie)?

Verificarile vizeaza, in principal, partile mecanice si zonele in miscare ale robotului – mentionez gripperul ca fiind partea cea mai importanta. In plan secund verificari ale partii de automatizare si a partii electrice, incluzand tot ceea ce tine de senzoristica.

T/T       Care sunt vulnerabilităţile robotilor industriali actuali?

Daca solutia este gandita bine robotul industrial nu are parti vulnerabile, el avand capacitatea sa functioneze ani de zile daca are in spate o mentenanta si o verificare periodica.

In schimb, in cazul unei mentenante defectuoase, partile vulnerabile intr-o solutie robotizata pot fi gripper-ul de preluare sau manipulare a produsului, precum si sistemul de transport al produsului pana in zona de acces robot si gripper, impreuna cu elementele de senzoristica - daca acestea nu sunt alese corespunzator atunci solutia poate da mari batai de cap.

T/T       Cum a evoluat cifra de afaceri in ultimii ani?

In ultimii 5 ani cifra de afaceri a companiei noastre s-a mentinunt constanta, peste pragul de 3 milioane de euro. In 2014 asteptam sa avem o crestere de cel putin 25 % fata de anul trecut.

T/T
   Cum apreciati evolutia domeniului in Romania, in urmatorii ani?

Cu siguranta piata din Romania este in continua expansiune iar aceste sisteme robotizate vor ajunge o necesitate odata cu cresterea productivitatii, precum si a respectarii tuturor normelor europene si a legislatiei specifice pentru operatori: ergonomie, siguranta in exploatare, etc.