În curs de procesare...

Solutii intralogistice integrate pentru retail

Mach FTD, soluții integrate pentru retail

Dacă depozitele tradiționale presupuneau rafturi, echipamente (lize, stivuitoare), operatori și fișe de magazie sau un sistem ERP simplist, depozitele moderne sunt constituite dintr-un ansamblu de tehnologii de vârf și automatizări care fac din acest spațiu un nucleu al supply chainului.   

Astăzi, activitățile specifice depozitării includ crossdocking, paletizare, etichetare, identificarea produselor, dar și depozitarea lor în cel mai eficient mod cu putință din punct de vedere al spațiului și timpului. Astfel, automatizarea a căpătat o importanță crescută în lanțul de aprovizionare.

Mach este unul dintre cei mai importanți furnizori de echipamente și soluții complete, precum și principalul integrator de sisteme industriale pe piața românească, și nu numai. Oferim cele mai noi concepte și soluții moderne dezvoltate împreună cu cei mai mari furnizori internaționali specializați pe logistica modernă.

Universul intralogisticii

Prin divizia Intralogistică, Mach le oferă clienților săi sisteme de transport pe orizontală și verticală pentru întreaga gamă de produse care cuprind: conveioare (cu bandă, cu lanț, cu role și roți, conveioare de paleți, conveioare speciale, conveioare suspendate), transport vertical (cu priză laterală, spirale, elevatoare), divertoare, rejectoare, etc.

De asemenea, portofoliul companiei include și sisteme de manipulare și sortare, sisteme de ambalare (în folie stretch, folie termocontractibilă, stații de paletizare, formatoare și sigilatoare cutii, aplicatoare de mânere, etc.)

În completarea acestor produse, compania oferă și sisteme de etichetare, de cântărire în flux, sisteme pentru detecția metalelor, sisteme de depaletizare și paletizare, de identificare și trasabilitate, tehnologie automată pentru depozite ce conțin vehicule cu ghidare automată, warehouse management systems, soluții de picking semiautomate și automate, toate acestea destinate îmbunătățirii continue a proceselor, serviciilor și produselor.

Împreună cu partenerii săi, Mach a implementat și dezvoltat soluții și sisteme intralogistice moderne de înaltă eficiență și fiabilitate operațională ce garantează atât o productivitate ridicată cât și o perioadă de tranzit scurtă a produselor prin depozit. La baza soluțiilor oferite a stat o analiză complexă, atât asupra stocurilor de marfă, cât și asupra operațiunilor și a fluxurilor din depozit, aspecte cheie în (re)organizarea depozitelor.

Sistemele oferite se disting, în principal, prin optimizarea la maxim a spațiului disponibil, instalarea rapidă a sistemelor, precum și costuri reduse de funcționare și întreținere.

Beneficiile sunt numeroase: de la modularitate (sistemele permit adaptarea soluției fără a fi necesară intervenția asupra liniilor de producție), la flexibilitate (sistemele sunt utilizate pentru transportul produselor cu dimensiuni și specificații diferite), la fiabilitate (fără întreruperi în timpul producției), etc.

Retailul online are nevoie de soluții ingenioase offline

Un exemplu de proiect de succes marca Mach a fost cel de implementare a unui sistem pentru transportul containerelor, în vederea picking-ului în depozitul unui important retailer online din România.

Productivitatea solicitată a fost de 1.500 de containere pe oră și, în viitor, este posibilă configurarea din punct de vedere hardware a sistemului pentru productivități de peste 3.000 de containere pe oră.

Soluția hardware propusă de specialiștii Mach este compusă din conveioare cu zale, conveioare cu role motoare și gravitaționale, spirale pentru transportul pe verticală a containerelor cu produse și sisteme de divertare.

Containerele sunt alimentate de la parter la etajul 3 al platformei prin intermediul unui conveior cu zale la plan înclinat. La etajul 3 containerele sunt transportate către spirala dublă și coborâte la etajul 2. Sistemul de la cel de-al 2-lea etaj conține o linie de conveioare cu 3 bucle pe o singură parte unde se află până la 3 operatori pe fiecare buclă. În momentul divertării containerul ajunge la operator, urmând operația de picking, iar după finalizarea operației de picking, operatorul împinge cutia în vederea preluării de către partea motorizată a buclei cu scopul reintroducerii în flux.

Sistemele de divertare la 45 de grade, performante și rapide pot manipula și redirecționa containere, chiar și în cazul în care distanța dintre ele este foarte redusă. Acestea sunt integrate cu dispozitivele de scanare coduri de bare de unde primesc informația.

De asemenea, la fiecare ieșire din zona buclei este monitorizată înălțimea containerelor, astfel încât acestea să nu depășească înălțimea prestabilită și să se evite blocajul întregului sistem.

Dispozitivele de scanare coduri de bare prezintă o acuratețe maximă în divertarea și manipularea containerelor cu produse.

Metoda rolelor cu motor încorporat permite controlul precis al acumulărilor fără presiune, sunt flexibile și au consum redus de energie.

Conveioarele cu role au secţiuni care sunt compuse din role motoare alimentate la 24V cu plăci electronice de control independente, managementul manipulării produselor fiind efectuat la nivel local. În acest fel segmente din acelaşi conveior pot avea viteze diferite, oferind un control sporit asupra transportului containerelor şi prezentând rol de distanţare, unde este cazul.

Articolul a apărut în Revista Intermodal & Logistic în Nr. 23, din septembrie - octombrie, 2015.